Uppehållsrätt
Om du är medborgare i ett EU- eller EES-land har du uppehållsrätt i Sverige. Det innebär att du kan vistas i Sverige utan uppehållstillstånd om du är anställd, egenföretagare, studerande eller har tillräckliga ekonomiska resurser för att försörja dig själv. Om du har familjemedlemmar som är medborgare i länder utanför EU (så kallade tredjelandsmedborgare) kan de ansöka om uppehållskort i Sverige via din uppehållsrätt.
Din Advokat har lång erfarenhet av att arbeta med ärenden kring uppehållsrätt och uppehållskort för närstående. Exempel på ärenden vi kan hjälpa dig med är:
Ansökan om uppehållskort för familjemedlemmar från tredje länder (dvs icke EU-/EES-länder)
För att din familj ska kunna beviljas uppehållskort måste du kunna bevisa att du uppfyller uppehållsrätten i Sverige. Du måste alltså var medborgare i ett EU- eller EES-land och kunna försörja dig själv och din familj.
Som familj räknas make/maka, sambo och registrerad partner samt barn upp till 21 år. I undantagsfall även föräldrar till vuxna barn och andra närstående.
Permanent uppehållsrätt
När du som är EU/EES-medborgare har bott minst fem år i Sverige kan du ansöka om permanent uppehållsrätt.
Frågor och svar om uppehållsrätt:
-
Du som är medborgare i ett EU/EES-land och har familj från tredjeländer (icke EU-länder) kan ansöka om uppehållskort hos Migrationsverket för dina familjemedlemmar, uppehållskortet ger din familj rätt att bo och arbeta i Sverige.
För att dina familjemedlemmar ska få uppehållskort krävs följande:
- Att de har giltiga pass
- Att ni kan visa att ni är en familj
- Att du uppfyller kraven för uppehållsrätt genom arbete, företagande, studier, eller att du har tillräckliga tillgångar för försörjning