Uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning
Att få leva med sin familj ses som något självklart för de allra flesta men trots det är det ofta både krångligt och svårt att få uppehållstillstånd för den som vill bo med sin familj i Sverige.
Reglerna är komplicerade och vissa krav måste som huvudregel vara uppfyllda, exempelvis krav på att identiteten ska vara styrkt genom giltigt pass och krav på försörjning. Den som vill ha juridisk hjälp med ett anknytningsärende har inte rätt till en jurist som bekostas av staten utan personer som önskar hjälp i dessa ärenden måste själva betala för ett juridiskt ombud. Vi på Din Advokat har en unik kompetens och lång erfarenhet av att arbeta med ärenden som rör just uppehållstillstånd på grund av anknytning.
Frågor och svar om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning
-
Alla ärenden är olika så det beror på det enskilda ärendet hur lång tid ett uppdrag tar. Vi på Din Advokat kan ge en ungefärlig uppskattning kring hur lång tid ett visst anknytningsärende kan förväntas ta när du kontaktar oss. Vi tar betalt för den tid vi lägger ner på ett visst ärende och redogör alltid för vad vi har gjort, när vi har gjort det och hur lång tid det vi har gjort har tagit. Vi har fortlöpande kontakt med klienterna under ärendets gång. Vår timkostnad är densamma som rättshjälpstaxan, vilken ändras varje år.
-
Huvudsakligen är det kärnfamilj som har rätt till uppehållstillstånd på grund av anknytning, det vill säga make/maka och barn under 18 år. I sällsynta fall kan andra familjemedlemmar också få uppehållstillstånd på grund av anknytning men det är exempelvis mycket svårt för äldre föräldrar att få komma till ett vuxet barn i Sverige.
-
Om Migrationsverket eller migrationsdomstol anser att man visat att det inte går att få pass kan de i vissa fall göra undantag från passkravet. Det gäller bara i relationer där paret bott tillsammans utomlands en viss tid innen personen i Sverige kom hit och där det finns gemensamma barn. Paret måste också kunna ge uppgifter kring relationen så att den inte på något sätt ifrågasätts. Det görs då även DNA-test på gemensamma barnen. Annars är huvudregeln – som används mycket strikt – att den som söker uppehållstillstånd på grund av anknytning ska kunna styrka sin identitet med giltigt pass.
-
Försörjningskravet innebär att den som vill att familjen ska få uppehållstillstånd i Sverige för att bo med honom eller henne måste försörja både sig själv och alla familjemedlemmar som vill komma hit genom att ha stadig inkomst (anställning i minst ett år när beslut fattas) som, efter att boendekostnaden är betald, räcker för att försörja hela familjen. Familjemedlemmen i Sverige måste också ha en tillräckligt stor bostad. Kravet på inkomst beror på hur många som vill komma. Barns ålder påverkar också. Försörjningskravet fastställs för ett år i taget och ändras alltså lite för varje nytt år. Närmare information om försörjningskravet finns på Migrationsverkets hemsida.
-
Ja, men vuxna personer som söker uppehållstillstånd måste i så fall ge en fullmakt som ger rätt för någon i Sverige att ansöka. Vi på Din Advokat ordnar fullmakter i de ärenden vi driver som ombud.
-
Huvudregeln är att den som söker uppehållstillstånd på grund av anknytning ska göra det från annat land, alltså inte när man är i Sverige. Det finns vissa undantag men det är särskilda regler som styr om man kan få rätten till uppehållstillstånd prövad trots att man är här i landet. Det är ofta mycket svårt att få myndigheterna att acceptera att det rör sig om ett sådant undantagsfall att tillstånd kan beviljas trots att familjemedlemmen är här.