LPT – Lag om psykiatrisk tvångsvård
LPT
Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) reglerar vård av individer som bedöms lida av så svåra psykiatriska besvär att de är en fara för sig själva eller andra. Enligt LPT kan den psykiatriska sjukvården omhänderta och vårda patienter med tvång.
I ett LPT-ärende har den omhändertagna rätt till juridisk hjälp i form av ett offentligt biträde. Som enskild individ betalar du inget för detta, utan kostnaden bekostas av staten. Du har rätt att önska vilken advokat eller jurist som ska vara ditt offentliga biträde, och den begärda advokaten/juristen ska förordnas så länge denne kan åta sig uppdraget.
Frågor och svar om LPT:
-
LPT står för lagen om psykiatrisk tvångsvård och lagen reglerar vård av individer som bedöms lida av så svåra psykiatriska besvär att de är en fara för sig själva eller andra.
-
Den psykiatriska sjukvården kan omhänderta och tvångsvårda patienter utifrån läkarbeslut under maximalt fyra veckor. Därefter måste tvångsvården prövas av förvaltningsrätten.
-
Om du har blivit tvångsomhändertagen enligt LPT och du inte har fått ett offentligt biträde kan du kontakta oss för ett kostnadsfritt inledande samtal.
-
Tvångsvård via LPT kräver att individen har en allvarlig psykisk störning, det kan till exempel vara att individen är psykotisk, har självmordstankar/-beteenden eller är farlig för andra människor – och att personen motsätter sig vård.
För att en individ ska bli tvångsvårdad via LPT krävs både ett vårdintyg från läkare samt beslut från chefsöverläkare som grundar sig på undersökning och vårdintyg.
-
För att tvångsvård via LPT ska bli aktuellt krävs att personen har en allvarlig psykisk störning och att man är farlig för sig själv eller andra. Vi allvarlig form av anorexi liksom andra självskadebeteenden kan tvångsvård vara aktuellt.
-
Ja, även barn och ungdomar kan vårdas med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård.