Målsägandebiträde
Målsägandebiträde
Om du har blivit utsatt för brott kan du ha rätt till juridisk hjälp i form av ett målsägandebiträde som utses av tingsrätten. Vårt uppdrag som målsägandebiträde är att se till att du som brottsoffer får juridiskt och socialt stöd under hela rättsprocessen.
Du har rätt till ett målsägandebiträde om du har blivit utsatt för ett allvarligt brott som exempelvis sexualbrott, misshandel, olaga frihetsberövande, rån eller andra kränkande brott som kan ge fängelse för den som begått brottet.
Som brottsoffer eller målsägande (som är den juridiska termen) kan du önska vilken advokat eller jurist som ska bli ditt målsägandebiträde. Den begärda advokaten/juristen ska förordnas så länge denne kan åta sig målet. Kostnaden för målsägandebiträdet betalas av staten.
Som brottsoffer ska du be om ett målsägandebiträde så snabbt som möjligt, helst redan under förundersökningen. Det bästa är att redan i samband med polisanmälan göra en framställan om målsägandebiträde.
Välj Din Advokat som målsägandebiträde
På Din Advokat är vi medvetna om att det kan vara en mycket svår och påfrestande situation att ha blivit utsatt för brott. Som målsägandebiträde är vår uppgift i första hand att hjälpa och förbereda dig i den juridiska processen, men vi är också ett socialt stöd som lyssnar och svarar på dina frågor och funderingar som kan handla om annat än enbart den juridiska processen.
Vår uppgift som målsägandebiträde är att förklara det som sker, att sitta med vid polisförhör, vid behov begära in kompletterande bevisning och förbereda dig inför förhandlingen i domstol. Det är många nya situationer och miljöer för dig som brottsoffer. Vi hjälper dig att känna dig lugn och trygg under både förhör och förhandlingar.
Målsägandebiträde hjälper dig att få skadestånd och ersättning
En viktig del som målsägandebiträde är att hjälpa dig som brottsoffer att få ersättning för dina skador.
I de fall du har rätt till skadestånd hjälper vid dig att föra din skadeståndstalan, liksom att ta fram eventuella underlag som behövs för att styrka dina skador.
Vi på Din Advokat kan också hjälpa till att ta reda på om du är berättigad till ersättning från försäkringsbolag eller Brottsoffermyndigheten.
Frågor och svar om målsägandebiträde:
-
För många av oss är det en ny och främmande situation att bli utsatt för brott, och många brottsoffer känner därför inte till att de har rätt till ett målsägandebiträde.
Om du har blivit utsatt för ett brott kontaktar du polisen för en polisanmälan, i samma samtal kan du begära att få ett målsägandebiträde. Du kan också begära det vid ett senare tillfälle, men det är bra om ett målsägandebiträde blir förordnat så tidigt som möjligt i processen.
Polisen skickar din ansökan till tingsrätten som avgör om du får ett målsägandebiträde eller inte. Om du vill ha en särskild advokat eller jurist som målsägandebiträde önskar du den personen på en gång. Du får den begärda advokaten/juristen om du har rätt till målsägandebiträde och hen har möjlighet att ta sig an uppdraget.
-
Du har rätt till ett målsägandebiträde om du har blivit utsatt för brott som skadat din integritet, exempelvis sexualbrott, misshandel, olaga frihetsberövande, rån eller andra kränkande brott som kan ge fängelse för den som begått brottet.
Det finns också andra fall när du som brottsoffer har rätt till ett målsägandebiträde, exempelvis om en anhörig har blivit mördad eller om det föreligger andra personliga omständigheter som gör att det kan antas att du har ett särskilt starkt behov.
-
Kostnaden för ett målsägandebiträde betalas av staten. Som brottsoffer betalar du alltså inget själv för ett målsägandebiträde.
-
Om du har missat att anmäla att du vill ha en särskild advokat eller jurist som målsägandebiträde, och du har blivit tilldelad någon annan, kan du i vissa fall få byta.
Du lämnar in en ansökan om att byta målsägandebiträde till tingsrätten så snabbt som möjligt. Det är viktigt att du förklarar varför du önskar byta målsägandebiträde. Det är tingsrätten som bestämmer om du får byta.
-
Som brottsoffer har du rätt till juridiskt stöd i form av målsägandebiträde om du har blivit utsatt för brott som skadat din integritet, exempelvis sexualbrott, misshandel, olaga frihetsberövande, rån eller andra kränkande brott som kan ge fängelse för den som begått brottet.
Du kan även få stöd från polisen och av den lokala brottsofferjouren eller kvinno-/mansjouren med samtal eller stöd under rättegången.
-
Många brottsoffer har rätt till skadestånd eller annan ersättning, men det går inte att ge ett generellt svar på hur mycket.
En viktig uppgift för ditt målsägandebiträde är att hjälpa dig som brottsoffer att få ersättning för dina skador. Som ditt målsägandebiträde hjälper vi dig att föra din skadeståndstalan samt reda ut om du är berättigad till ersättning från försäkringsbolag eller brottsoffermyndigheten.
Vissa typer av brott ger dig rätt till ersättning för kränkning av din personliga integritet. Ersättningens storlek beror på typen av brott och hur brottet har gått till. Allvarligare brottslighet leder ofta till högre ersättning. Utöver kränkningsersättning kan brottsoffer få skadestånd både för fysiska och psykiska skador (så kallad sveda och värk) samt för ärr och bestående skador (så kallade lyte och men). Du kan även få ersättning för kostnader du haft i samband med brottet, exempelvis taxi till sjukhus, psykologsamtal, skadade ägodelar, inkomstförlust i samband med eventuell sjukskrivning m.m.
Även om en förundersökning läggs ner kan du som brottsoffer i vissa fall ha rätt till ersättning, exempelvis när gärningsmannen inte går att hitta.
Det krävs samtycke från vårdnadshavare för att målsägandebiträdet ska kunna yrka skadestånd till barn under 18 år som har utsatts för brott.
-
Barn som har blivit utsatta för brott har rätt till målsägandebiträde på samma sätt som vuxna brottsoffer.
Om barnet är under 15 år hålls förhör i särskilda barnanpassade lokaler, oftast i så kallade Barnahus, och de som träffar barnen är oftast speciellt utbildade för det. Dessutom spelas förhören in eftersom barn under 15 år inte behöver medverka vid en eventuell rättegång, istället spelas förhöret upp i rättegången.
Barn som blivit utsatta för brott kan ha rätt till skadestånd, men när barn under 18 år är brottsoffer är det föräldrarna som bestämmer om man ska yrka skadestånd.
Om en eller båda föräldrarna misstänks ha utsatt ett barn för brott samt i vissa andra fall får barnet en särskild företrädare vars syfte är att ta tillvara barnets rätt under förundersökningen och eventuell rättegång. Läs mer under Särskild företrädare för barn.
-
I brottmål hålls ofta en huvudförhandling i domstol, det kallas även för rättegång.
En del lindrigare brottmål (bötesbrott) kan avgöras utan huvudförhandling, i de fallen är det en domare som går igenom handlingarna och dömer utifrån de.
På Sveriges Domstolar finns mycket bra information om vad som händer inför och under en rättegång, och även film som visar hur en rättegång går till.